Ventilation

 

Luft utifrån kommer in i vardagsrum och i sovrum via ventiler placerade vid fönster, i taket eller på väggen. Frånluften sugs oftast ut genom ventiler i kök och badrum.
Oavsett vilken typ av ventilation som finns i ditt hus är det viktigt att hålla ventilerna rena och att inte stänga eller sätta för friskluftsintagen. Hindras luften att komma in genom ventilerna tränger den istället in på andra ställen så som i brevlådeinkast, i otätheter mellan fönster och karm eller via avlopp. Luft som tar sig in på det här sättet kan upplevas som obehagligt drag. Det är inte heller ovanligt att tobaksrök från grannar, lukt från trapphus och unken lukt från vattenlås och avlopp tränger in i lägenheten.


Känns luften rå i din lägenhet?

För att få ett fräscht inomhusklimat är det lika viktigt att få in ny luft som att få ut gammal varje dag. Det mest effektiva sättet att vädra är att göra det kort och effektivt, gärna med tvärdrag. Stäng gärna av elementet under tiden du vädrar. Låt inte fönstren stå på glänt hela dagen, det kan störa termostaten som styr värmetillförseln i dina element.
Genom att vädra smart kan vi tillsammans spara energi, och du slipper få kallt i lägenheten.


Rengöring av ventiler
När du ska rengöra en ventil är det mycket viktigt att inte ändra inställningen, det vill säga hur mycket ventilen ska vara öppen. Skruva aldrig av ”tallriken” helt och hållet. För att behålla den ursprungliga inställningen kan du sätta någon form av markering på både den fasta och den rörliga delen.