Brandsäkerhet

 

Här har vi samlat information som hjälper dig att förebygga brand men även sådant som kan hjälpa dig agera rätt om faran är framme


Olika typer av brandskydd

Brandvarnare
En brandvarnare ökar dina chanser att kunna ta dig ut om det börjar brinna hemma. Du har ansvar för att det finns ett fungerande batteri i din brandvarnare. Saknar du en brandvarnare i din lägenhet kontaktar du felanmälan så kommer vi och  sätter upp en till dig. Detta gör vi gratis.


Handbrandsläckare
Räddningstjänsten rekommenderar alla att ha minst en 6 kg pulversläckare i sin bostad.  Handbrandsläckare finns att köpa på brandredskapsfirmor, byggvaruhus och ibland på försäkringsbolaget där du har din hemförsäkring.


Brandfilt
En brandfilt är bra att ha hemma. Den kan du använda för att släcka brand i kläder eller andra mindre bränder genom att kväva branden. En brandfilt är också ett bra redskap för att släcka bränder på spisen som uppstår i en kastrull eller stekpanna. Med brandfilt kväver du elden. Tänk på att inte kast filten på branden utan lägg den bestämt över branden och tryck med händer ovanpå filten för att kväva elden.
Förvara gärna brandfilten så att du lätt kommer åt den. Till exempel i hallen eller i köket

 

Förhindra brand

  • Ha inte några saker stående i trapphuset. En dörrmatta som ligger utanför din lägenhetsdörr kan rulla sig och göra att din dörr inte går att öppna.
  • Förvara tändstickor och tändare utom räckhåll för barn.
  • Ha aldrig på tvättmaskin, torktumlare, diskmaskin eller liknande när du inte är hemma eller när du går och lägger dig.
  • Fett och olja kan börja brinna vid för hög temperatur. Även torrkokning kan orsaka brand. När du steker eller friterar bör du ha ett lock till hands för att kunna kväva elden.
  • Vidbränd mat och torrkokning är vanliga brandorsaker. Rengör filtret till köksfläkten regelbundet så att det är fritt från fett.
  • Lämna aldrig levande ljus obevakade och glöm inte att släcka de ljus du tänt. Dekorera aldrig ljusstakar med material som kan börja brinna, till exempel ljusmanschetter i tyg, mossa eller liknande.
  • Förvara inte saker som kan börja brinna på din balkong eller uteplats eftersom det finns risk för anlagda bränder och felriktade fyrverkerier.
  • Använd inte elektriska apparater med skadade sladdar eller kontakter.