Direktbyte

 

Det är tillåtet att byta sin bostadslägenhet mot en annan bostad om hyresvärden går med på det, men den som byter utan att ha samtycke riskerar att förlora sin lägenhet.

En hyresgäst har rätt att byta så snart han eller hon har ett löpande förstahandskontrakt. Hyresgästen behöver alltså inte ha bott en viss tid i lägenheten innan han eller hon kan byta sin lägenhet. Detta under förutsättning att hyresgästen uppfyller de krav som finns för att skriva kontrakt, dvs inkomst, inga störningar, sedvanlig kreditupplysning, betalt hyran itid, inga skulder till andra bostadföretag och att omflyttningsbesiktning blir godkänd (direktbyte inom Göingehem)
Även triangelbyten och andra kedjebyten räknas som byten. Det anses också vara ett byte när någon byter en hyresrätt mot en bostadsrätt eller en hyresrätt mot ett en- eller tvåfamiljshus.
En annan sak är att det inte alltid finns förutsättningar för att godkänna byten mellan hyresrätt och bostadsrätt eller mellan hyresrätt och en- eller tvåfamiljshus.
Båda parter som vill byta måste godkännas av hyresvärden annars kan man bli nekad.
Den som vill byta en lägenhet som han eller hon en gång har fått i byte (upprepat byte) måste ha något starkare skäl om bytet sker inom cirka ett år från det han eller hon första gången fick lägenheten i byte.
Ett nytt kontrakt upprättas.

Blankett för ansökan om direktbyte

 

 

 

Blankett för att ansöka om direktbyte hittar du längst ner på sidan.