Vårda och fixa lägenheten

 

Som hyresgäst ska du hålla din lägenhet i gott skick. Ett visst slitage är naturligt, men generellt sett tjänar du på att vårda din lägenhet väl. Då slipper du betala för att återställa lägenheten den dag du flyttar.

 

Här får du några enkla råd om hur du vårdar din lägenhet för att den ska hålla sig fräsch.

Använd skonsamma och miljövänliga rengöringsmedel.

Många tvätt-, disk- och rengöringsmedel påverkar miljön på ett negativt sätt. Använd därför miljövänliga och skonsamma medel i din lägenhet.   För vanlig rengöring räcker det ofta med ett miljömärkt handdiskmedel och vatten. Du kan också komplettera med såpa eller annat medel som är miljömärkt. Men – överdosera inte!

Repor i golvet

Du kan undvika repor och andra märken i golvet genom att hålla det fritt från grus och smuts. Rengör golvet genom att dammsuga och fukttorka med lätt fuktad trasa och använd ett milt miljömärkt rengöringsmedel om det behövs.

Badrum

Torka av kaklet eller väggmattan i badrummet med jämna mellanrum. Använd en fuktad trasa och torka sedan torrt. Kalk tar du enklast bort med ett surt, miljömärkt rengöringsmedel eller citronsyra blandat med vatten.  

Väggar

Målade och tapetserade väggar kan du torka av med en så kallad fläcksuddare/miljösvamp eller lätt fuktad trasa och ett milt rengöringsmedel.

Tvätta taket

Var försiktig med att tvätta taket i din lägenhet. Taket riskerar att bli flammigt om du tvättar det och det bästa är därför att bara dammtorka det. Badrumstaket kan dock tvättas med vatten och milt rengöringsmedel, men se till att torka torrt efteråt.